Κόμικς

Κόμικς, η 9η των τεχνών!

Εικόνες εικαστικές, σχήματα με χρώματα ή και χωρίς χρώματα..... ασπρόμαυρα. Ρεαλιστικά, υπερρεαλιστικά ή ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Κόμικς ψηφιακά, προϊόντα της σύγχρονης τεχνοκουλτούρας αλλά και ... παραδοσιακά κάθε ύφους και αισθητικής. «Βρώμικα» αλλά και «καθαρά», με κείμενο, με αφήγηση
ή χωρίς καμία λέξη, με πληροφορίες και απόψεις κάθε τύπου, με χαρακτήρα κοινωνικό και παιδαγωγικό, πολιτιστικό ή και πολιτικό.
Με στόχο την ψυχαγωγία ή την αντίδραση και με αναγνωστικό κοινό... απεριόριστο, χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Το αποτέλεσμα αυτής της πανσπερμίας; ο απόλυτος συνδυασμός των τεχνών, μια οπτική μορφή τέχνης όπου μιλά σε γλώσσα διεθνή,
ελαφρά αμφιλεγόμενη αλλά ελεύθερη, συγκρουσιακή και μη συντηρητική. Τα κόμικς καταφέρνουν να είναι αυτό ακριβώς που οφείλει να είναι η Τέχνη! Έντονα κοινωνικοπολιτική και άμεσα παρεμβατική. Σιωπηλή μα και λαλίστατη, απέναντι στον ρατσισμό, απέναντι στον πόλεμο, την κρίση, την ανθρώπινη βλακεία και όχι μόνο. Για όλους αυτούς τους λόγους, επιλέγω να σχεδιάζω κόμικς και για άλλους τόσους να εντάσσω τη λογική τους στη ζωγραφική μου.
Χωρίς να δηλώνω κομίστρια αλλά εικαστικός, με απόλυτο σεβασμό στην 9η των τεχνών, με όπλο το πινέλο και σύμμαχο το πενάκι και εν' μέσω μιας ζοφερής κοινωνικής πραγματικότητας, τάσσομαι απέναντι
σ' αυτούς που κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στον πολιτισμό.

M.B.

Τα σχέδια με τους αριθμούς 1 και 5 είναι αυτόνομες εικόνες.

Καθώς και τα σχέδια 3 και 4, τα οποία σηματοδότησαν την έναρξη μιας χρονικής περιόδου κατά την οποία, η σχέση μου με τη ζωγραφική ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Το καρέ με τον αριθμό 2 αποτελεί μέρος αυτόνομης ιστορίας σε δικό μου σενάριο, με τίτλο «Η καρδιά του ανθρώπου» (1994).

Το καρέ με τον αριθμό 6 αποτελεί την πρώτη σελίδα ενός κόμικ σε εξέλιξη με τίτλο «βιοεξουσία» (2012.....)

Στο Νο 7 είναι σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε από τον γραφίστα
Δ. Αρβανίτη για τον σχεδιασμό της αφίσας του «2ου πανελλήνιου φεστιβάλ κόμικς», που έγινε τον Ιούλιο του 2012 στο Πάρκο Ελευθερίας του Δήμου Αθηναίων.
Διοργανώθηκε από το εικαστικό λογοτεχνικό περιοδικό «Νέο Επίπεδο», το οποίο εκδίδει ο ζωγράφος Γ. Στεφανάκις και ο ποιητής Κ. Ριζάκης και που επί σειρά ετών είμαι συνεργάτρια.

Οι σελίδες Α, Β και Γ είναι ένα κόμικ του 2012 με τίτλο «Αντιγόνη» και αποτελεί διασκευή της ομώνυμης τραγωδίας του Σοφοκλή.