Χαρακτική

Η συμμετοχή και η συμβολή μου στον τομέα της χαρακτικής τέχνης, είναι αμελητέα. Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι χαράκτης δεν είναι όποιος σχεδιάζει απλά επάνω σε μια επιφάνεια, ύστερα την χαράζει και κατόπιν την τυπώνει. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ. Είναι η πίστη στην απαίτηση του χαρασσόμενου υλικού –πόσο μάλλον του ξύλου-, να αγαπηθεί και να χαραχθεί με πειθαρχία και σεβασμό. Είναι η πειθαρχία του χαράκτη στην αυστηρή λογική του απόλυτου.... στην λογική του άσπρου-μαύρου!
Ελάχιστοι καλλιτέχνες κατάφεραν να σταθούν ισότιμα απέναντι στην ζωγραφική και την χαρακτική, διατηρώντας στο έργο τους την αυτονομία και τις αξίες της καθεμίας από αυτές ξεχωριστά, μα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα της δουλειάς τους συνολικά ακέραιο.
Εγώ απλά χρησιμοποιώ περιστασιακά τις τεχνικές της χάραξης επιδιώκοντας ένα επιπλέον πλαστικό αποτέλεσμα στις αναζητήσεις μου.
Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα, πως δεν αγαπώ τη χαρακτική όσο χρειάζεται, αλλά μάλλον απλά .....τη χρησιμοποιώ. Παράδειγμα, η σχέση μου με τα ex libris...
Τα ex libris είναι αριθμημένα χαρακτικά που φέρουν συχνά πολλές από τις ιδιότητες του κατόχου τους, κολλιούνται συνήθως στην προμετωπίδα του βιβλίου και σκοπό έχουν να καθορίζεται ο ιδιοκτήτης του μέσα από αυτό, έχοντας βέβαια και χαρακτήρα διακοσμητικό.
Οι λόγοι που με έκαναν να δείξω ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ex libris, είναι η ιδέα ότι χαράσσονται για να ανήκουν αποκλειστικά σε κάποιον, η μικρή τους διάσταση και η εικονογραφική συμπύκνωση του θέματος που απαιτείται. Περιορισμένο όμως το πέρασμά μου και από εδώ.
Προσπάθεια πιστεύω ειλικρινής, ωστόσο μόνιμα καθηλωμένη η απόπειρα σε στάδιο πειραματικό.

Ωστόσο, τρείς λόγοι με γοητεύουν στην ύπαρξη της χαρακτικής μέσα στην ιστορία της τέχνης. Ότι χαραγμένα ίχνη συναντάμε σε όλη τη διαδρομή της ιστορίας της ανθρωπότητας, σε κόκκαλα.... πέτρες.... κεραμικά... είναι πραγματικά συγκλονιστικό! ότι για αιώνες η χαρακτική δημιούργησε άρρηκτους δεσμούς με την τυπογραφία...... και τέλος ότι σε κάθε αγώνα για ελευθερία, οι χαράκτες επιστράτευαν το έργο τους. Το κοπίδι τους θεωρήθηκε ένα από τα πιο επικίνδυνα όπλα ενάντια σε φασιστικά καθεστώτα!

Υ.Γ.
Χαίρομαι ιδιαίτερα για την ανακάλυψη της φωτογραφίας γιατί έκτοτε, οι χαράκτες αποδεσμεύθηκαν από την εικονογράφηση!

Μαργαρίτα Βασιλάκου, 6/10/2013

Άλλες δημιουργίες της ιδίας στο texni.org :

http://www.texni.org/image/item/131-komiks