Τοπία της Λέσβου

Οι υδατογραφίες με διαφορετικές απόψεις της Μυτιλήνης και της Λέσβου , μας οδηγούν να ξαναγνωρίσουμε έναν ξεχωριστό τόπο λουσμένο στο αιγαιοπελαγίτικο φως, μετουσιωμένο σε αφαιρετική οργανική φόρμα και ύλη μέσα από την ίδια την προβολή της εικόνας του».

Ανακαλύπτουμε ξανά τις γειτονιές, τα μνημεία, τα αρχοντικά αλλά και την καθημερινότητα του νησιού, τις γνώριμες αλλά και συχνά αθέατες καθημερινές όψεις.

Οι δημιουργίες είναι αποτέλεσμα μιας αέναης αναζήτησης στην ουσία της ζωγραφικής τέχνης, στην δυναμική του χώρου, στο φως και στη μορφή, με μια αναγνωρίσιμη εικαστική γλώσσα που χάρις στον δυναμισμό του χρώματος, προτείνει πολλαπλές αναγνώσεις στον θεατή. Έτσι, η ερμηνεία του έργου του εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει ο καθένας τα ερεθίσματα.

Χάρη στην λιτή αλλά εξαιρετικά εύγλωττη περιήγηση του ζωγράφου στο τοπίο, μας δίνεται η ευκαιρία να εστιάσουμε στα μικρά και στα ασήμαντα που συχνά διαφεύγουν από το βλέμμα. Στα στενά δρομάκια και τα παραδοσιακά σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τους ανθισμένους κήπους, που σηματοδοτούν τον γοητευτικό αστικό ιστό και όχι μόνο.

«Ζωγραφίζοντας αυτά τα έργα, προσπαθούσα να αντιληφθώ, και να ζωγραφίσω κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί ένα «κοινό σημείο» . Για μένα το κίνητρο και όλες οι προσπάθειες του καλλιτέχνη πρέπει να αποσκοπούν στο να βρίσκει η τέχνη καινούργιους δρόμους και τρόπους για να ενθαρρύνει και να ενδυναμώνει.

Ποτέ δεν αποδέχθηκα την άποψη πως η τέχνη και η κατανόησή της είναι προνόμιο των λίγων. Όσο μοναχική και να είναι η προσπάθεια, όσο προσωπική υπόθεση κι αν είναι οι φιλοδοξίες του καθενός μας, η τέχνη πάντα αποτελούσε και θα αποτελεί έναν πολύτιμο δίαυλο προς την ολοκλήρωση μιας συλλογικής αισθητικής.

Μέσα και πέρα από την όποια διαφορετικότητα ή μοναδικότητα στον τρόπο έκφρασής μας, η τέχνη πρέπει να μάς βοηθάει στο να βλέπουμε γύρω μας, όχι απλά αναγνωρίζοντας, αλλά κυρίως ερμηνεύοντας και κατανοώντας.» Κώστας Μανιατόπουλος.

Άλλες δημιουργίες του ιδίου στο www.texni.org :

http://www.texni.org/image/item/117-prosopa-tis-lesvou