Πρίσλεϋ & Νίξον - Η ιστορία μιας φωτογραφίας

 • Δημιουργός
  Ollie Atkins
 • Τύπος

  Η εικόνα μοιάζει με αστείο φτιαγμένο σε υπολογιστή ή ίσως ένα στιγμιότυπο από κάποιο παράλληλο σύμπαν, όπου τα νεκρά σύμβολα του 20ου αιώνα κάνουν παρέα -
  ακόμα και ο Έλβις Πρίσλεϋ με τον Ρίτσαρντ Νίξον.

  Αλλά η εικόνα είναι πραγματική, μια επίσημη φωτογραφία του Λευκού Οίκου από μια παράξενη συνάντηση που συνέβη σε αυτό το σύμπαν, στο Οβάλ Γραφείο στις 21 Δεκεμβρίου 1970.

  Nixon-Elvis-631

  Η ιστορία ξεκίνησε στο Μέμφις λίγες μέρες νωρίτερα, όταν ο πατέρας του,
  ο Vernon, και η σύζυγός του, Priscilla, παραπονέθηκαν ότι ο Έλβις είχε ξοδέψει πάρα πολλά για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα - περισσότερο από $ 100.000 για 32 περίστροφα και δέκα Mercedes-Benz.
  Τσαντισμένος ο Έλβις πήγε στο αεροδρόμιο και πήρε την πρώτη διαθέσιμη πτήση, η οποία έτυχε να πηγαίνει στην Ουάσιγκτον. Έμεινε σε ένα ξενοδοχείο, στη συνέχεια βαρέθηκε και αποφάσισε να πετάξει μέχρι το Λος Άντζελες.

  Ο Έλβις ταξίδευε με μερικά όπλα και τη συλλογή του από σήματα της αστυνομίας
  και αποφάσισε ότι αυτό που πραγματικά ήθελε ήταν ένα σήμα από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ναρκωτικών και Επικινδύνων Φαρμάκων, πίσω στην Ουάσιγκτον .

  "Το σήμα της Narc αντιπροσώπευε κάποια απόλυτη εξουσία μέσα στο κεφάλι του"
  θα γράψει η Priscilla Presley στα απομνημονεύματά της:
  "Με το ομοσπονδιακό διακριτικό κατά των ναρκωτικών, ο Έλβις [ πίστευε ότι ]
  θα μπορούσε να εισέλθει νόμιμα σε οποιαδήποτε χώρα μεταφέροντας όσα όπλα
  και ναρκωτικά ήθελε."

  Πέταξε λοιπόν πίσω στην Ουάσιγκτον και παρέδωσε στον Λευκό Οίκο μία επιστολή που είχε γράψει μέσα στο αεροπλάνο, απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο Νίξον:
  "Κύριε, διατίθεμαι να προσφέρω κάθε υπηρεσία που μπορώ για να βοηθήσω τη χώρα», έγραφε.

  Elvis-letter-2

  Το μόνο αντάλλαγμα που ζητούσε ήταν το σήμα ενός ομοσπονδιακού πράκτορα.
  "Θα ήθελα πολύ να σας συναντήσω", πρόσθετε , ενημερώνοντας τον Νίξον ότι θα έμενε σε ένα ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον με το ψευδώνυμο Jon Burrows .
  "Θα παραμείνω εδώ για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να αποκτήσω τα διαπιστευτήρια ενός ομοσπονδιακού πράκτορα."

  Η επιστολή παραδόθηκε στον Νίξον ο οποίος δέχθηκε αυτό το απρόσμενο δώρο δημοσιότητας διότι εκείνη την εποχή η δημοτικότητά του στους νέους ήταν πολύ χαμηλή.

  Elvis-Nixon-meeting-3

  Ενώ ο φωτογράφος Ollie Atkins έπαιρνε φωτογραφίες , ο πρόεδρος και ο βασιλιάς έσφιξαν τα χέρια και αντάλλαξαν "ενδιαφέρουσες" απόψεις:
  Ο Έλβις εξέφρασε την άποψη ότι οι Beatles αποτελούσαν κίνδυνο κατά του αμερικανικού πνεύματος και ο Πρόεδρος συμφώνησε ότι τα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών είναι επίσης εκείνοι που βρίσκονται στην πρωτοπορία των αντιπολεμικών διαδηλώσεων.

  "Είμαι στο πλευρό σας," είπε ο Έλβις στον Νίξον, προσθέτοντας ότι έχει μελετήσει την κουλτούρα των ναρκωτικών και την Κομμουνιστική πλύση εγκεφάλου .
  Στη συνέχεια ζήτησε από τον πρόεδρο ένα σήμα του Γραφείου Ναρκωτικών και ο Πρόεδρος έδωσε εντολή να του το δώσουν.

  Χρόνια μετά την παραίτηση του Νίξον και τον θάνατο του Έλβις από υπερβολική δόση ναρκωτικών η φωτογραφία αυτή είναι ακόμη περιζήτητη στις ΗΠΑ.
  Κυκλοφορεί μάλιστα και σε t-shirt.

  Πηγή: Peter Carlson

  (Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι επιχρωματισμένη εκδοχή της αρχικής)